Poslanec Vašečka navrhuje zmenu v organizácií velenia Ozbrojených síl SR

06.03.2013 Bratislava

Terorizmus, konflikt s kombináciou konvenčného a nekonvenčného spôsobu boja. To sú najväčšie hrozby bezpečnosti každej krajiny. Na takýto boj potrebuje každá armáda úzko špecializované jednotky. Najlepším nástrojom ozbrojených síl na riešenie týchto hrozieb sú sily pre špeciálne operácie, čo ukazujú aj historické skúsenosti, najmä po druhej svetovej vojne a súčasné trendy vo vedení vojenských operácií.
Aj keď príslušníci 5. Pluku špeciálneho určenia našich ozbrojených síl zo Žiliny, teda príslušníci síl pre špeciálne operácie, sú elitou našich Ozbrojených síl, armáda si ich pohadzuje ako horúci zemiak. Hoci ich poslanie je od ostatných jednotiek odlišné, keďže patria medzi jednotky, ktoré sú celosvetovo nasadzované ako prvý nástroj boja proti všetkým bezpečnostným ohrozeniam, vo velení našich ozbrojených síl nemajú svoje zastúpenie.
Poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Richard Vašečka preto dnes na parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť navrhne, aby v návrhu Bielej knihy o obrane SR, ktorá je strategickým dokumentom pre rozvoj slovenskej armády, bol doplnený článok o sily pre špeciálne operácie ako samostatného druhu síl alebo ako samostatného strategického nástroja velenia Ozbrojených síl SR. Aby teda bolo pre ne jasne stanovené miesto.
„Okrem Islandu a Luxemburska všetky krajiny NATO disponujú silami pre špeciálne operácie, ktoré sú riadené zo strategickej úrovne. My už nesmieme ostať pozadu. Takáto zmena má význam pre celé ozbrojené sily a bezpečnosť tejto krajiny ako takej. Vytvorenie kompetentných síl pre špeciálne operácie dá OS SR spôsobilosť reagovať na súčasnú bezpečnostnú situáciu a ohrozenia pre nás a našich spojencov,“ vysvetľuje Vašečka.
Aj keď základné úlohy síl pre špeciálne operácie sú vo vládnom návrhu Bielej knihy zahrnuté v portfóliu úloh tzv. špecializovaných síl, sily pre špeciálne operácie nemôžeme zaraďovať pod iný prvok OS SR, ale musia figurovať samostatne. „Zmena v organizácií velenia našej armády a určenie jasného miesta našich špeciálnych síl, ktoré navrhujem, bude znamenať lepšiu organizáciu, pozitívnejší výhľad pre budúci rozvoj týchto elitných jednotiek a aj viac financií pre pluk,“ dodal Vašečka.
Od januára 201 plánuje Slovensko postupne vyslať do Afganistanu na dve rotácie SOTG (special operations task group) v počte do 150 príslušníkov OS SR, pričom predsunutá skupina 35 príslušníkov OS SR bude vysielaná postupne už od júna 2013. V súčasnosti je pritom v Afganistane niečo vyše 20 príslušníkov, ktorí sa pomaly sťahujú späť na Slovensko.

R. Vašečka
 

Vyberte región